Vámmentes rendelés tippek, tudnivalók
Így tudsz ÁFA- és vámmentesen rendelni kínai oldalakról. Végig vesszük az összes fontosabb lehetőséget és tudnivalót.

A kínából rendelt csomagokat megvámolhatják, ami jelentős plusz költséget jelenthet. Szerencsére ezt el lehet kerülni, több legális módszer is van rá, ezeket vesszük most végig.

Az alábbi esetekben lehet vámmentes a rendelés:

  • 37 euró alatt van a csomag értéke (szállítási díjjal együtt)
  • EU raktárból történő rendelés
  • Vámmentes rendelési mód választása

Most pedig nézzük meg ezeket kicsit részletesebben!

37 euró alatti rendelés

Alapvetően a 22 euró alatti csomagok vámmentesek, de van egy olyan szabály, hogy ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt még elengedik. Így a gyakolatban a 37 euró (kb. 42 dollár) alatti értékű rendelések lesznek vámmentesek. A számítás alapja a teljes összeg, amit fizettél a vásárláskor, vagyis ebben benne van a szállítás díja is. Ha a kis érték ellenére mégis fennakad a kuldemény, akkor igazolnod kell, hogy mennyit fizettél (pl. PayPal képernyőmentés), és nem kell semmit ráfizetned.

37 euró fölötti rendelés esetén megvámolhatják a csomagod, de persze itt is vannak kiskapunk.

EU raktárak

Csak az Európai Unión kívülről érkező csomagokat vámolják meg, ezért számos kínai webshop létrehozott EU raktárakat. Ha ezekből rendelsz, akkor nem kell aggódnod a vámolás miatt, ráadásul gyorsan is megkapod a terméket, akár néhány munkanap alatt. Az árak azonban általában kicsit magasabbak az európai raktárakban (persze ki lehet fogni jó akciókat), és korlátozott a választék, illetve a készlet.

EU raktárak linkjei:

Vámmentes szállítási módok

Egyre több webáruház kínál valamilyen vámmentes szállítási opciót az EU raktárakon kívül is. Ezek általában jól működnek az esetek 95-98%-ában, tehát nagy valószínűséggel valóban megússzuk az extra fizetnivalót, de előfordulnak ritka kivételek, amikor mégis fennakadnak a vámon. Ilyenkor a plusz költségek alapvetően a vásárlót terhelik, de írni kell az adott webáruháznak, a legtöbbször ki lehet alkudni legalább egy részleges kompenzációt.

Ismertebb vámmetes szállítási módok:

Gearbest:

  • Netherlands Registered(PDM) – új!
  • EU Priority Line
  • EU Fast Line
  • Europe Registered (120 dollár alati termékeknél elérhető
  • EU Railway Priority Line (nagyobb méretű termékekhez)
  • EU Express

A terméklapon nem látszik az összes opció, a rendelési oldalon válassz végleges szállítási módot! A legtöbb terméknél a fentiek közül egy, vagy esetleg kettő érhető el, nem az összes.

Banggood:

  • EU Priority Line
  • European Direct Mail
  • European Railway Direct Mail (nagyobb méretű termékekhez)

Tomtop:

  • Duty Free Shipping (sajnos sokszor nem működik, számolni kell a vámolással, de az alap szállítási módoknál jobb)

Geekbuying:

  • EU Priority Line

GearVita

  • EU Priority Line (a legtöbbször működik, de nem mindig)

Mi van, ha mégis megvámolják a csomagot?

Ebben az esetben kapsz egy értesítést, hogy vámkezelés alá vonták a küldeményed. Ki kell tölteni egy "Egyszeri import vámkezelési megbízás" nevű dokumentumot, és igazolni a rendelésed értékét például egy PayPal képernyőmentéssel, amin látható a kifizetett összeg. (További infók a Posta oldalán.)

Ha 37 euró fölött van a csomagod értéke, akkor számolni kell az áfával, ami jelenleg Magyarországon 27%. Ezen kívül lesz egy kezelési költség, ami a Magyar Postánál 3500 Ft, futárszolgálatoknál általában magasabb. 150 euró érték fölött esetleg még vámot is kiszabhatnak, aminek a mértéke 0-12%, de a legtöbbször ez kimarad, általában nem szabják ki.

Ha minden szükséges dokumentumot elküldtél, és lezajlott a vámolás, akkor a csomag kézhezvételekor kell kifizetnek a postásnak vagy a futárnak a kiszabott összeget.